Olen miettinyt, että ymmärtäisikö 91-vuotias isoäitini, jos ostaisin hänelle vuohen joululahjaksi. Ei hän sitä vuohea (vai vuohta?) kuitenkaan saisi, vaan se lahjoitettaisi jollekin köyhälle perheelle köyhässä maassa. Se yksi vuohi voisi muuttaa sen köyhän perheen elämän. Lapset saisivat aavistuksen enemmän ruokaa, jaksaisivat käydä koulua, pysyisivät terveempinä. Heille se olisi iso lahja.

Isoäidistäni en ole niinkään varma, että hän ymmärtäisi. Hän on vielä kuitenkin aivan terävä ajattelultaan ja ymmärrykseltään vaikka liikkuminen onkin jo käynyt vaivalloiseksi. Antaisin lahjan hänelle, mutta sen saisikin joku toinen. Että hän ei siis saisi mitään. Että hän olisi tavallaan antanut lahjansa pois, mutta ei olisi saanut päättää siitä itse vaan minä olisin päättänyt siitä hänen puolestaan. Sukulaiset eivät ehkä myöskään ymmärtäisi. Olisivat ehkä harmissaan, että joutuisivat moneen kertaan miettimään mummin kanssa kuinka se joululahjajuttu nyt sitten menikään ja että onneksi se vuohi ei tule sinne kaupunkiasuntoon eikä edes kesämökille. Ja ei hän kyllä enää lähde sinne Afrikkaan sitä vuohea (vai vuohta?) katsomaan. Ei siinä iässä. Juu, kyllä se niin voi olla, että on parempi ostaa jotain muuta.

Viidellä eurolla voisin lahjoitta koulupuvun. Koulutus on aina ollut tärkeä arvo mummille. Ehkä hän haluaisi ajatella auttavansa afrikkalaisia tyttöjä opintielle. Se voisi toimia.

www.kua.fi - toisenlainen joululahja tms.