Ensimmäinen työviikko kirkkohallituksessa on saanut minut pohtimaan seurakuntatyön ja kirkkohallitustyön eroa. Sitä voisi verrata työnjakoon hampurilaisravintolassa.

Seurakuntatyöntekijät ovat niitä asiakaspalvelijoita kassalla, jotka kuuntelevat asiakkaiden toiveita, kertovat mikä on mahdollista ja mikä ei ja lopulta tarjoilevat asiakkaan toiveita vastaavan annoksen.

Kirkkohallituksessa ollaan keittiötyöntekijöitä. Tehtävänä on paistaa pihvejä, pilkkoa salaattia, koota hampurialaisia ja paistaa ranskalaisia. Aina ei olla suorassa kontaktissa asiakkaaseen. On melko helppo tuijottaa vain niitä pihvejä ja keskittyä tekemään taiteelllisesti koottuja hampurilaisia. Voisin kuvitella itseni tilanteessa, jossa hahmottaisin vain pelkän keittiön työpaikkanani. 

Asiakaspalvelija on siitä edullisessa asemassa, että hän kassalla seistessään näkee kuinka ruoka maistuu ja miten tyytyväinen ilme kasvoillaan ihmiset poistuvat kylläisinä ja virkistyneinä kohtaamaan elämänsä haasteita.

Keittiöön asiakkaiden tyytyväiset ilmeet eivät juuri näy, mutta valitukset kuuluvat.