Blogien määrä ja bloggaaminen on Suomessa lisääntynyt hurjasti viime ja tänä vuonna ja uskon, että kysymys on pysyvästä ilmiöstä. Blogikirjoittaminen on jotain joka merkittävällä tavalla tulee muokkaamaan, ja jo nyt muokkaa, tiedonvälitystä, maailmaa ja ajattelua.

Sosiaalinen media kaikkineen kasvaa ja tulee vaikuttamaan ihmisten ajatteluun, mutta yksittäisistä sosiaalisen median härpäkkeistä blogit ovat juuri se, jota kannattaa seurata.

Jaa että miksikö? Seuraavista omaan fiilikseen perustuvista syistä:

1. Blogeissa kuuluu yhden ihmisen ääni. Blogi kertoo ajatuksista, tapahtumista ja tulkinnoista, joita ei ole ostettu rahalla ja joilla ei ole tarkoitus manipuloida suurten massojen käyttäymistä. Blogit ovat mainosten vastakohta; mainoksilla pyritään ohjailemaan ihmisten käyttäytymistä sen sijaan, että heidän omaan arviointikykyynsä luotettaisi.

2. Blogeihin ei ulotu valtaapitävien kontrolli. Blogit mahdollistavat aidon sanan- ja ilmaisunvapauden. Vasta ilmaiset blogialustat (KIITOS NIISTÄ!) ovat tehneet sananvapauden mahdolliseksi. Tästä kertoo myös se, että joku järkyttävän iso osa, oliko yli 70%, kiinalaisista internetin käyttäjistä bloggaa. On tärkeää välittää oikea ja rehellinen kuva maailmasta toisille ja toivoa, että joku lukee. Joku lukee blogiani - olen siis olemassa. 

Tämän vuoksi yritysblogit ovat hieman kyseenalaisia. Kenen ääni niissä kuuluu? Saako omaa firmaa kritisoida? Ja mitä virkaa on sellaisella blogilla, missä niin ei saa tehdä?

Tämä kysymys on erittäin kipeä kirkossa, missä kovasti mietitään kuka tai ketkä voivat puhua ns. kirkon äänellä.

3. Blogit mahdollistavat aidon vuorovaikutuksen.

Blogin ja verkkosivun ehkä merkittävin ero on, että blogissa on kommentointimahdollisuus. Palautetta ei lähetetä salaa nimettömälle webmasterille monimutkaisen palautelomakkeen kautta vaan suoraan blogiin kaikkien muidenkin ihmeteltäväksi. Parhaimmillaan syntyy oikeaa ajatustenvaihtoa, uusia visioita ja ajatuksia. Parhaimmillaan, ja sitä en vielä oikein osaa, blogit alkavat keskustella keskenään. Eikö se ole paljon mielenkiintoisempaa kuin uutisten lukeminen?

Sosiaalisen median käytöstä keskusteltiin Nokian uuden puhelinmallin julkistamistilaisuudessa, katso vaikka http://www.youtube.com/watch?v=NkOm6kdrV1c

Ja vierityspalkki.fi-blogista minäkin sain kimmokkeen tälle omalle kirjoitukselleni.