Empatia, myötätunto, on ihmiselle luontainen ominaisuus. Uskon, että ihmisen kyvyssä myötätuntoo heijastuu Jumalan rakkaus ihmistä ja luomakuntaa kohtaan. Ilman empatiaa tämä maailma olisi sietämätön paikka.

Myötätunnon kokeminen ja osoittaminen vaihtelee rajusti ihmisillä. Jotkut tuntevat myötätuntoa vain läheisimpiä perheenjäseniä kohtaan tai samoin ajattelevia ystäviä kohtaan. Jotkus myötätuntonsa syliin kaikki ihmiset, eläimet ja pehmolelut.

Luin viime viikolla Jaron Lanierin kirjan Et ole koje (Terra Cogita 2010). Se oli erittäin mielenkiintoinen ja minussa paljon ajatuksia herättänyt kirja. Myös tämä empatian pohdiskelu on osittain Lanierin kirjan herättämää.

Kirjassaan Lanier käyttää minulle aikaisemmin tuntematontä käsitettä "empatian piiri" kuvaamaan mitä tai ketä kohtaan himinen tuntee myötätuntoa. Lanier sanoo, että jokainen ihminen piirtää ympärilleen empatian piirin, joka rajaa jotkut sisäpuolelle ja toiset ulkopuolelle. Empatian piirin sisäpuolella olevien elämään ihminen pystyy eläytymään, piirin ulkopuolelle rajautuvat ne, joiden elämäntilanteeseen tai kohtaloon ei voida eläytyä. Lanier määrittelee empatian sellaiseksi myötätunnoksi, jossa empatian kohteen ei haluta kuolevan. Tai kärsivän, lisäisin.

Useimmilla empatian piirin sisälläe kuuluvat muut ihmiset, tai ainakin tutut ihmiset. Piirin ulkopuolelle useimmilla jäävät elottomat esineet kuten astiat tai kivet ja sellaiset elolliset kuin bakteerit. Ulkopuolelle jäävät yleensä myös koneet, vaikka ihminen saattaakin olla riippuvainen kännykästä tai tietokoneesta ja tykätä paljon autostaan.

Empatian piiri on henkilökohtainen ja muuttuu elämänkokemusten, uuden tiedon tai keskustelun myötä. Empatian piiri ei siis ole jäykkä ja vakiintunut ihmisen koko elämän ajan. Yhteiskunnallisilla liberaaleilla on halu pyrkiä laajentamaan empatian piiriä ja konservatiiveilla taipumus rajoittaa tai kaventaa sitä.

Empatian tunne johtaa moraalisiin kannanottoihin. Aborttia koskevissa keskusteluissa kysytään onko syntymätön lapsi ihminen ja kuuluuko hän empatian piiriin. Eläinsuojelijan mielestä myös eläimet kuuluvat empatian piirin sisäpuolelle. Joillakin ihmisillä empatian piirin ulkopuolelle näyttää kuuluvan myös toisia ihmisiä: maahanmuuttajia, homoseksuaaleja tai uskovaisia. Silloin nähdään itsellä olevan oikeus päättä heidän elämäänsä koskevista asioista.

Kun Jeesus puhui lähimmäisenrakkaudesta, hän vaati omia aikalaisiaan suostumaan laajentamaan omaa empatian piiriään: keskustelemaan samarialaisten kanssa, päästämään kotiinsa syrjityt, pysähtymään sairaiden kohdalla. Hän myös käski lopettamaan toisten tuomitsemisen (Matt. 7:1). Hän paransi, lohdutti ja rohkaisi ja sanoi: "Mene ja tee sinä samoin" (Luuk. 10:37).