Olen jo pitkään miettinyt niitä ihmisiä, joista kirkko koostuu. Karkeasti ajatellen heidät voidaan jakaa kahteen ryhmään: työntekijöihin ja niihin muihin.

Millä termillä ihmisiä kutsutaan, se ei ainoastaan kuvaa todellisuutta vaan myös rakentaa sitä. Näistä ei-työntekijöistä olen vuosien varrella kuullut monta eri nimitystä.

Tässä lista:
kohde
asiakas
seurakuntalainen
maallikko
osallistuja
jäsen
seurakuntalainen

Tällä hetkellä muodikasta on puhua jäsenistä ja jäsenyyden vahvistamisesta. Näin ajatellaan myös markkinointiviestinnässä, jossa ei enää pyritä saamaan asiakkaita vaan hankkimaan tuotteille sitoutuneita kannattajia, jäseniä.

Listan sanoista KOHDE on se, josta itse pidän kaikkein vähiten. Se pitää sisällään kuvan passiivisesta ja tahdottomasta palikasta, josta seurakunnan työntekijä sanansa terävällä puukolla voi veistää mieleisensä. Kohde on etäinen päämäärä, joka saavutetaan tai ei. Kohteeseen kohdistetaan toimenpiteitä.

MAALLIKKO-sana oli muodikas minun lapsuudessani. Maallikko oli sellainen, joka oli ulkopuolinen, ei-osaava. Sisäpiirissä oli osaajia ja asiantuntijoita. Kukapa nyt haluaisi olla ulkopuolinen? Kuka ainakaan haluaa sitoutua toimimaan yhteisön puolesta, joka pitää häntä ulkopuolisena? Hyvä, että maallikko-sana on jo lähes pyyhitty pois seurakuntien sanakirjoista.

"ASIAKAS on aina oikeassa", sanoo vanha slogan. Jos seurakunnassa on asiakkaita, tekee se auktoriteettien lausumat heti epäpäteviksi. Minun vaatimaton mielipiteeni on 'asiakas' ei ole paras sana kuvaamaan kirkkoon kuuluvaa ihmistä.

Ehkä ihmisille on itse annettava sekä oikeus ja mahdollisuus määritellä itsensä suhteessa kirkkoon. Joku ehkä haluaa olla osallistuja - vähän kriittinen, pienen etäisyydenkin säilyttävä, mutta mukana. Tai voi osallistuja olla intohimoisestikin mukana. Jäsen on kuitenkin se, joka on mukana sitoutuneesti kestäen sekä myötä- että vastoinkäymiset. 'Jäsen'-sana on lähellä sanaa ' Seurakuntalainen'. Seurakuntalainen - se on minusta kunnianimi. Seurakuntalainen on osa Kristuksen ruumiissa. Seurakuntalainen on myös työntekijä. Hän on vain palvelemaan erotettu kokopäiväseurakuntalainen.